Huisvesting

Het Hofje Codde en Van Beresteyn ligt in Haarlem aan de Jos Cuypersstraat 16-54, naast de kathedrale basiliek Sint Bavo. Het biedt haar bewoonsters een beschermde omgeving waar zij rustig en zelfstandig kunnen leven in hun eigen woning en ook horen bij een woongemeenschap. Wonen op het hofje betekent hulp bieden als dat nodig is en ook geholpen worden als daar behoefte aan is.

Het hofje is gebouwd in 1969 en bestaat uit achttien woningen gelegen om een binnentuin. De huisjes zijn aangepast aan de wooneisen van deze tijd. Ze hebben een entree, een zitkamer met een open keuken, een slaapkamer, een badkamer met douche en wc en een berging. Alles is op de begane grond.

Op het hofje is ook een recreatieruimte voor het vieren van verjaardagen, het Kerstdiner en andere festiviteiten. Er is een wasserette voor de bewoonsters. Ook is er een regentenhuis, waar het bestuur van het hofje vergadert. Het hek van de toegangspoort is versierd met het familiewapen van de familie Van Beresteyn: een geketende beer.

Een van de bewoonsters van het hofje is conciërge. Zij houdt toezicht en is het aanspreekpunt voor de bewoonsters en de regenten.

Het hofje heeft een lange en rijke historie (zie: Geschiedenis). Verschillende gevelstenen en gedenkplaten van de oorspronkelijke hofjes die zijn meeverhuisd naar het nieuwe hofje, getuigen daarvan. Ook in het regentenhuis zijn nog fraaie stukken te zien uit de erfenis van de families Codde en Van Beresteyn. Zo zijn er kopieën van de familieportretten van de familie Van Beresteyn, waarvan de originelen in de 19e eeuw zijn verkocht, en twee kasten met porselein.

Wie wonen er op het hofje?

Het hofje heeft een reglement voor haar bewoonsters dat regelmatig wordt aangepast aan de maatschappelijke ontwikkelingen. Er staat onder andere in dat de woningen oorspronkelijk zijn bestemd voor alleenwonende vrouwen van zestig jaar of ouder. Zij kunnen zelfstandig hun huishouding voeren en willen ‘erbij’ horen. Zij zijn katholiek of voelen zich verwant met het katholieke geloof en zijn afkomstig uit Haarlem of omgeving. Wonen op het hofje is alleen voor vrouwen met bescheiden middelen van bestaan. De bewoonsters krijgen de woning om niet.

Wilt u meer informatie of wilt u in aanmerking komen voor een woning op het Hofje Codde en Van Beresteyn: klik dan hier.